Kết luận điều tra vụ Đinh Nhật Uy: Lại là điều 258

 • Bởi Admin
  06/09/2013
  10 phản hồi

  Từ ngày 21/11/2012 đến ngày 15/6/2013 bị can đã sử dụng máy vi tính kết nối mạng internet thực hiện 58 lượt đăng tin trên mạng Facebook cá nhân tên "Đinh Nhật Uy (Long An)” tại địa chỉ https://facebook.com/dinhnhatuy?fref=ts. Các tin đăng này có chứa đựng nội dung hướng tới việc xâm hại các cơ quan Nhà nước, tổ chức và công dân với tính chất mức độ khác nhau

  Bản kết luận điều tra - Đinh Nhật Uy - 258

  TOÀN VĂN KẾT LUẬN ĐIỀU TRA VỤ ÁN ĐINH NHẬT UY - 258

  CÔNG AN TỈNH LONG AN
  CƠ QUAN AN NINH ĐIỀU TRA
  ----------------------
  Số: 03/ANĐT
  Long An, ngày 27 tháng 8 năm 2013

  BẢN KẾT LUẬN ĐIỀU TRA

  Vụ án: Lợi dụng các quyền tư do dân chủ xâm pham lợi ích Nhà nước, quyền, lợi ích hợp pháp của tổ chức, công dân xảy ra tại TP. Tân An. Khởi tố ngày 12/6/2013

  Căn cứ Quyết định khởi tố vụ án hình sự số 02; Quyết định khởi tố bị can số 02. Lệnh bắt bị can để tạm giam số 01 cùng ngày 12/06/2013 của Cơ quan An ninh điều tra Công an tỉnh Long An đối với Đinh Nhật Uy can tội "Lợi dụng các quyền tự do dân chủ xâm phạm lợi ích của nhà nước, quyền, lợi ích hợp pháp của tổ chức, công dân"

  Sau khi hoàn thành việc điều tra thấy:

  NỘI DUNG VỤ ÁN

  Từ ngày 21/11/2012 đến ngày 15/06/2013 bị can đã sử dụng máy vi tính kết nối mạng internet để thực hiện 58 lượt đăng tin trên trang facebook cá nhân tên "Đinh Nhật Uy (Long An)" tại địa chỉ https://www.facebook.com/dinhnhatuy?fref=ts. Các tin đăng do này có chứa nội dung hướng đến việc xâm hại các cơ quan Nhà nước, tổ chức và công dân với tính chất, mức độ khác nhau cụ thể như:

  - Tin đăng thực hiện ngày 18/12/2012 có nội dung chỉ trích cơ quan điều tra đã "bỏ mặc", không quan tâm đến quyền lợi của gia đình bị can khi tiến hành các hoạt động điều tra. Tin đăng có nội dung cho rằng các cơ quan tư pháp là "một hệ thông quị lỵ dối trá" thực hiện ngày 17/05/2013. Tin đăng có đưa ra nội dung: "Tại sao các vị không hỏi nhà cầm quyền phạm tội gì khi xử án hai đứa nhỏ" thực hiện ngày 18/5/2013

  - Tin đăng thực hiện ngày 2/3/2013 có nội dung xúc phạm đến Tập đoàn Viễn thông quân đội (Viettel) và Tập đoàn Bưu chính viễn thông Việt Nam (VNPT).

  - Tin đăng thực hiện ngày 19/12/2013 có nội dung chỉ trích, xúc phạm đến nhà lãnh đạo Nhà nước trong việc lãnh đạo, điều hành đất nước. Về tin đăng này, bị can ghi, bị can ghi lại nội dung cuộc nói chuyện giữa hai cán bộ đảng viên đánh giá về năng lực, cách thức điều hành đất nước của người lãnh đạo với những lời xúc phạm nhưng không đưa ra căn cứ xác thực về cuộc nói chuyện này. Tin đăng thực hiện ngày 21/12/2012 có lời lẽ xúc phạm đến một cán bộ Đảng viên tham gia sinh hoạt tổ phụ nữ khu phố nơi bị can thường trú.

  - Tin đăng có nội dung cổ suý các cá nhân có hoạt động chống đối nhà nước đã bị các cơ quan chức năng bắt, xử lý như:

  + Ảnh bìa trang facebook thực hiện ngày 14,23/5/2013 có nội dung kêu gọi hướng về phiên toà xét xử vụ án Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên, kêu gọi trả tự do cho KHA, UYÊN.

  + Ảnh bìa trang facebook thực hiện ngày 24/12/2012 với nội dung nhắn gửi Kha, Uyên: "Vững bước nhé những người em thân yêu". Ảnh bìa thực hiện ngày 26/12/2012, ngày 01/02/2013 có hình của Kha, Uyên, được sắp xếp chung với hình của một số đối tượng khác như Tạ Phong Tần, Hải Điếu cày, Võ Minh Trí, Trần Vũ Anh Bình... Đây đều là những đối tượng có hành vi vi phạm pháp luật Việt Nam đã bị cơ quan chức năng bắt, xử lý. Nội dung chủ đề các ảnh bìa trang facebook có tính chất cổ vũ hành vi vi phạm pháp luật của số đối tượng này.

  - Tin đăng thực hiện ngày 22/01/2013 thông báo về hoạt động của tổ chức "Tuổi trẻ yêu nước" thực hiện dán truyền đơn trên địa bàn tỉnh Long An. Dù nhận thức được "Tuổi trẻ yêu nước" là một tổ chức có những hoạt động chống phá Nhà nước nhưng bị can cố tình đăng tin về hoạt động dán truyền đơn của tổ chức này.

  - Tin đăng có nội dung châm biếm, đả kích, đi ngược lại với chủ trương lớn của Nhà nước ta trong việc lấy ý kiến sửa đổi Hiến pháp năm 1992 và trong chính sách đối ngoại với Trung Quốc, cụ thể như:

  + Ngày 28/2/2013 cập nhập ảnh đại diện trang facebook là biểu tượng số 4 nằm trong vòng tròn bị gach chéo, phía dưới ghi nội dung "BỎ ĐIỀU 4 HIẾN PHÁP".

  + Ngày 24/01/2013 đăng 01 tấm ảnh châm biếm việc góp ý sửa đổi Hiến Pháp.

  Nội dung chủ đề tấm ảnh thể hiện sự phản ứng khác nhau trước chủ trương góp ý sửa đổi Hiến Pháp, trong đó có những cá nhân không quan tâm, cho rằng đây chỉ là việc làm của nhà nước.

  Từ các tin đăng do bị can thực hiện đã có nhiều lượt người dùng facebook vào xem và tham gia bình luận với nội dung nói xấu chế độ; xuyên tạc một số chủ trương lớn của Nhà nước; xâm hại đến cơ quan nhà nước như cơ quan điều tra, toà án; xúc phạm, bôi nhọ lực lượng công an và xúc phạm một số cá nhân. Nội dung bình luận này tập trung ở một số người dùng facebook có kết nối bạn bè với bị can, trong đó có những tài khoản tham gia nhiều lượt bình luận. Theo xác định của Sở Thông tin và Truyền thông tỉnh Long An tại công văn số 03/STTTT-TTr ngày 21/05/2013 thì trang facebook của bị can không hạn chế người dùng liên kết vào xem nội dung và cho phép bình luận đối với những người dùng có kết nối bạn bè hoặc người dùng khác được bị can chủ động chia sẻ

  Theo kết luận của Giám định viên Sở Văn Hoá, Thể Thao và Du lịch tỉnh Long An tại Biên bản giám định nội dung và tài liệu ngày 18/07/2013 thì một số tin đăng và ý kiến bình luận trên trang facebook cá nhân của bị can có nội dung chế nhạo, xâm hại đến uy tín của các cơ quan, tổ chức như Công an nhân dân Việt Nam, Tập đoàn Viễn thông quân đội (Viettel) và Tập đoàn Bưu chính viễn thông Việt Nam (VNPT); xâm hại đến danh dự, uy tín của một số cá nhân có liên quan...

  Thông qua tìm hiểu thông tin trên internet, bị can đã đăng tin liên kết chia sẻ một số bài viết, hình ảnh trên trang web, blog, facebook cá nhân của người khác như www.voatiengviet.com, danoanbuihang, www.facebook.com/toai2. Đăng tin hướng dẫn người khác liên kết đến trang facebook tên "Hội Những Người Yêu Mến Hai Sinh Viên Nguyễn Phương Uyên và Đinh Nguyên Kha" để tìm hiểu thông tin. Tất cả những trang web này đều có chứa nội dung cổ suý cho hành vi vi phạm pháp luật của Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên và xâm phạm đến nhà nước. Theo kết luận của Giám định viên Sở Văn hoá, Thể thao và Du lịch tỉnh Long An tại Biên bản giám định nội dung tài liệu ngày 25/07/2013 thì một số bài viết trên các trang web này có nội dung có hại đến trật tự, an toàn xã hội, xuyên tạc tình hình chính trị - xã hội ở Việt Nam; nói xấu chế độ, xúc phạm, xâm hại lực lượng Công an nhân dân Việt Nam và các cơ quan xét xử vụ án Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên...

  Ngoài trang facebook cá nhân, bị can còn có 03 lần trả lời phỏng vấn cho các báo đài nước ngoài, nội dung được đăng tải trên các trang web www.rfa.org, www.voatiengviet.comwww.radiochantroimoi.com. Trong đó, các cuộc trả lời phỏng vấn thực hiện ngày 16/5/2013 (thực hiện bằng điện thoại Nokia N93i) bị can tường thuật diễn biến phiên toà xét xử vụ án Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên diễn ra tại toà án nhân dân tỉnh Long An. Nội dung trả lời, bị can đã chỉ trích về mức án mà đại diện Viện kiểm sát đề nghị đối với hai bị can Kha, Uyên, bị can cho rằng mức án này " ...hết sức vô lý và đó là hành động phỉ báng lên cái tuổi trẻ và đặc biệt là hai sinh viên yêu nước Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên ...",

  "...họ chấp nhận cái sai trái trong hoạt động tố tụng của họ, cứ chiếu theo việc kết án rất là rập khuôn, đại loại là ở trên đưa xuống thế nào thì họ phán như vậy..."

  Theo kết luận của giám định viên Sở Văn hoá, Thể thao và Du lịch tình Long An tại Biên bản giám định nội dung tài liệu ngày 25/07/2013 thì cuộc trả lời phỏng vấn này có nội dung thể hiện thái độ bênh vực, và ca ngợi "tinh thần yêu nước" của Đinh Nguyên Kha và Nguyễn Phương Uyên, xem thường phiên toà xét xử sơ thẩm vụ án Đinh Nguyên Kha và Nguyễn Phương Uyên tại Long An.

  Sau khi bị can bị bắt giữ đã bị tác động, tên trang facebook bị thay đổi (từ "Đinh Nhật Uy (Long An)" thành "Bạn Đinh Nhật Uy")

  Cơ quan điều tra yêu cầu bị can cung cấp mật khẩu tài khoản facebook để kiểm tra thì không đăng nhập được. Bị can khai nhận có giao mật khẩu cho một số người là bạn bè trên facebook nhưng chưa có căn cứ xác thực về lời khai này. Cơ quan điều tra tiếp tục xác minh làm rõ sau.

  Vật chứng thu giữ

  - 01 (một) điện thoại di động hiệu NOKIA N93i, vỏ màu đen.

  - 01 (một) thùng máy vi tính, vỏ màu đen.

  Ngoài ra, trong vụ án cơ quan điều tra còn phát hiện thu giữ

  -01 (một) tờ giấy khổ A4 có hình Nguyễn Phương Uyên và dòng chữ đánh may: "Freedom for Nguyễn Phương Uyên"

  -1 (một) tờ giấy khổ A4 có hình Đinh Nguyên Kha và dòng chữ đánh máy: "Freedom for Đinh Nguyên Kha"

  - 01 (một) quyển sách có tựa đề "BÊN THẮNG CUỘC". 01 (một) GIẢI PHÓNG của tác giả Huy Đức, và 01 (một) quyển sách có tựa đề tiếng việt: "CHẾT BỞI TRUNG QUỐC", dich giả: Trần Diệu Chân. Theo thẩm định của cơ quan chức năng thì hai quyển sách có nội dung và hình thức phát hành vi phạm các quy định của Luật Xuất Bản càn phải xử lý hành vi phát tán và thu hồi triệt để.

  - 06 (sáu) áo thun có ghi dòng chữ: Hoàng Sa - Trường Sa - Việt Nam

  - 02 (hai) áo thun phía trước có ghi dòng chữ: NO TO U-LINE!; YES TO UNCLOS!; phía sau có ghi dòng chữ: "NO-U FC; XOÁ "ĐƯỜNG LƯỠI BÒ" BẢO VỆ BIỂN ĐẢO VIỆT NAM.

  - 01 (một) quyển tập học sinh có bài viết phnr ánh việc tiếp nhận, xử lý đơn của cán bộ Toà án (liên quan đến bàu viết của bị can đăng trên trang facebook cá nhân)

  - Một số đồ vật, tài liệu khác xác định không liên quan đến vụ án, cơ quan điều tra đã giao trả cho gia đình bị can.

  Lý lịch bị can:

  - Họ tên: Đinh Nhật Uy

  - Sinh ngày 08 tháng 06 năm 1983

  - HKTT: số 584 Quốc lộ 62, P.6, TP. Tân An, tỉnh Long An

  - Nghề nghiệp: Giám đốc Công ty TNHH AT

  -Quan hệ gia đình:

  + Cha: Đinh Văn Chuộn

  Sinh năm 1956

  Nghề nghiệp: thợ điện

  HKTT: số 584 Quốc lộ 62, P.6, TP. Tân An, tỉnh Long An

  Chỗ ở: ấp 4, Mỹ Phú, Thủ Thừa, Long An

  + Mẹ: Nguyễn Thị Kim Liên

  Sinh năm 1961

  Nghề nghiệp: nội trợ

  HKTT: số 584 Quốc lộ 62, P.6, TP. Tân An, tỉnh Long An

  Chỗ ở: ấp 4, Mỹ Phú, Thủ Thừa, Long An

  + Chị em ruột có hai người, lớn sinh năl 1979, nhỏ sinh năm 1988

  - Tóm tắt quá trình hoạt đông:

  + Từ năm 1995 đến năm 2001 sống cùng cha mẹ và học các trường THCS Thống Nhất, THPT Lê Quí Đôn tại TP. Tân An, tỉnh Long An

  + Từ năm 2001 đến năm 2007 học tại các trường: Đại học Giao thông vận tải; Đại học Khoa học tự nhiên, Cao đẳng Công nghệ Sài Gòn, Đại học Bán công Tôn Đức Thắng tại TP. Hồ Chí Minh

  + Từ năm 2007 đến năm 2009 dạy hợp đồng cho Trung tâm Việt - Hàn thuộc trường Đại học Sư phạm kỹ thuật TP. Hồ Chí Minh

  + Từ năm 2009 đến năm 2013 là giám đốc công ty TNHH AT tại địa chỉ số 584 Quốc lộ 62, P.6, TP. Tân An, tỉnh Long An. Tháng 12/2012 đăng ký học ngành Quản trị kinh doanh trường Đại học kinh tế, công nghiệp Long An (hệ vừa học vừa làm) niên khoá 2012-2016.

  + Ngày 12/06/2013 bị Coa quan ANĐT Công an tỉnh Long An ra quyết định khởi tố bị can, lệnh bắt bị can để tạm giam trong thời hạn 3 tháng, lệnh được thi hành ngày 15/06/2013 đến nay.

  KẾT LUẬN VỤ ÁN

  NHẬN XÉT

  - Vụ án trên thuộc loại án xâm phạm trật tự quản lý hành chính quy định tại điều 258 - Bộ luật hình sự nước CHXHCN Việt Nam

  - Bị can đã sử dụng trang facebook cá nhân đăng tin có nội dung chỉ trích, phê phán, chế nhạo hoạt động của các cơ quan tư pháp; xúc phạm đến hai tổ chức kinh tế là tập đoàn Viễn Thông quân đội và Tập đoàn Bưu chính viễn thông Viêt Nam. Nội dung tin đăng thậm chí đã bôi nhọ, xúc phạm đến một số cá nhân trong đó có lãnh đạo nhà nước. Những tin đăng với nội dung này gây ảnh hưởng trực tiếp đến danh dự, uy tín, hoạt động của chính quyền nhà nước, tôt chức và các nhân. Tất cả những tin đăng do bị can thực hiện đều được hiển thị dưới dạng công khai nên bất kỳ người dùng facebook nào cũng có thể liên kết vào xem nội dung. Kết quả kiểm tra các tin đăng do bị can thực hiện có hàng trăm lượt người dùng facebook tham gia bình luạn và liên kết chia sẻ.

  - Bị can đã lưu giữ trên trang facebook cá nhân những lời bình luận có nội dung nói xấu chế độ: bôi nhọ, xúc phạm đến hoạt động của các cơ quan tư pháp, tổ chức và cá nhân trong thời gian dài. Bị can ý thức được tính chất xâm hại của những bình luận này và có đăng tin cảnh báo nhưng không can thiệp, xoá bỏ. Theo tính năng của mạng xã hội facebook, khi bị can đăng tin thì nội dung tin đăng có thể tự động phát tán đến những người dùng có kết nối bạn bè (theo bị can khai nhận là có khoảng 300 - 400 tài khoản). Ngoài ra, do trang facebook bị can sử dụng hiển thị công khai nên bất kỳ người dùng facebook nào cũng có thể liên kết vào xem nội dung tin đăng và nội dung bình luận.

  - Bị can đã chủ động chia sẻ đường link liên kết dẫn đến một số trang web, blog, facebook cá nhân khác. Khi người dùng truy cập vào liên kết này sẽ dẫn đến các trang web, blog, facebook cá nhân có chứa nội dung chống đối chính quyền, cổ vũ cho các hoạt động vi phạm pháp luật.

  Theo kết luận của Giám định viên Sở văn hoá, Thể thao và Du lịch tỉnh Long An tại Biên bản giám định nội dung tài liệu ngày 18/07/2013 thì việc bị can Đinh Nhật Uy đăng tải trên trang facebook cá nhân và liên kết chia sẻ trên trang facebook của người khác là có hại trật tự, an toàn xã hội, ảnh hưởng đến uy tín của lực lượng Công an nhân dân Việt Nam, các tổ chức kinh tế và cá nhân có liên quan.

  Trả lời phỏng vấn là quyền tự do ngôn luận cá nhân, tuy nhiên thông qua trả lời phỏng vấn, bị can cung cấp thông tin phản ánh hoạt động của cơ quan tư pháp với lời lẽ xuyên tạc, xúc phạm ngay trong quá trình xử lý vụ án. Nội dung trả lời phỏng vấn được đăng tải trên internet dễ gây ra sự ngộ nhận về tính nghiêm minh của pháp luật Việt Nam, ảnh hưởng đến uy tin của các cơ quan tư pháp tỉnh Long An.

  - Nguyên nhân dẫn đến hành vi phạm tội là do bức xúc trướng những tác động ảnh hưởng từ hành vi vi pham pháp luật do Đinh Nguyên Kha thực hiện đến cuộc sống gia đình, hoạt động của công ty. Từ đó bị can sử dụng trang facebook cá nhân để đăng tin và cung cấp thông tin qua trả lời phỏng vấn nhằm phê phán, chỉ trích xâm hại đến cơ quan nhà nước, tổ chức và cá nhân. Bị can khai nhận thục hiên hành vi phạm tội không nhằm mục đích hoạt động chống chính quyền Nhà nước Việt Nam.

  - Hành vi của bị can đã phạm tội "Lợi dụng các quyền tự do dân chủ xâm phạm lợi ích của Nhà nước, quyền, lợi ích hợp pháp của tổ chức, công dân" quy định tại điều 258 Bộ luật hình sự.

  - Bị can có thái độ khai báo thành khẩn.

  ĐỀ NGHỊ

  - Truy tố bị can Đinh Nhật Uy về tội "Lợi dung các quyền tự do dân chủ xâm phạm lợi ích của Nhà nước, quyền, lợi ích hợp pháp của tổ chức, công dân" quy định tại Điều 258 Bộ luật hình sự.

  - Đề nghị tịch thu sung công vật chứng của vụ án là 01 (một) điên thoại di động hiệu NOKIA N93i, vỏ màu đen và 01 (một) thùng máy vi tính, vỏ màu đen.

  - Đề nghị tịch thu tiêu huỷ hai quyển sách "BÊN THẮNG CUỘC" và "CHẾT BỞI TRUNG QUỐC"

  - Đề nghị chuyển Viện kiểm sát nhân dân Long An xem xét, xử lý:

  + 01 (một) từ giấy khổ A4 có hình Nguyễn Phương Uyên và dòng chữ đánh máy "Freedom For Nguyễn Phương Uyên";

  + 01 (một) từ giấy khổ A4 có hình Đinh Nguyên Kha và dòng chữ đánh máy "Freedom For Đinh Nguyên Kha";

  + 06 (sáu) áo thun có ghi dòng chữ: Hoàng Sa-Trường Sa-Việt Nam;

  + 02 (hai) áo thun phía trước có ghi dòng chữ: NO TO U-LINE!; YES TO UNCLOS!; phía sau có ghi dòng chữ: "NO-U FC; XOÁ "ĐƯỜNG LƯỠI BÒ" BẢO VỆ BIỂN ĐẢO VIỆT NAM.

  + 01 (một) quyển tập học sinh có bài viết phản ánh việc tiếp nhận, xử lý đơn của cán bộ Toà án

  Căn cứ Điều 162, 163 Bộ luật Tố tụng hình sự:

  Quyết Định

  Chuyển toàn bộ hồ sơ vụ án đến Viện kiểm sát nhân dân tình Long An đề nghị truy tố bị can Đinh Nhật Uy có lý lịch nêu trên theo tội danh, điều luật đã dẫn

  Kèm theo bản kết luận điều tra có hồ sơ vụ án gồm 452 tờ được đánh số từ 01 đến 452 và các bản kê theo mục 2 điều 163 Bộ luật Tố tụng hình sự.

  THỦ TRƯỞNG

  CƠ QUAN ĐIỀU TRA

  Đại Tá Nguyễn Sáu


  da1.jpg


  Đại tá Nguyễn Sáu, Phó Giám đốc Công an tỉnh Long An, Thủ trưởng Cơ quan An ninh điều tra tỉnh Long An

  Hãy chia sẻ suy nghĩ của bạn

  10 phản hồi

  Phản hồi: 

  - Tin đăng thực hiện ngày 19/12/2013 có nội dung chỉ trích, xúc phạm đến nhà lãnh đạo Nhà nước trong việc lãnh đạo, điều hành đất nước. Về tin đăng này, bị can ghi, bị can ghi lại nội dung cuộc nói chuyện giữa hai cán bộ đảng viên đánh giá về năng lực, cách thức điều hành đất nước của người lãnh đạo với những lời xúc phạm nhưng không đưa ra căn cứ xác thực về cuộc nói chuyện này. Tin đăng thực hiện ngày 21/12/2012 có lời lẽ xúc phạm đến một cán bộ Đảng viên tham gia sinh hoạt tổ phụ nữ khu phố nơi bị can thường trú

  Phản hồi: 

  Could you please post the English translation in a separate post so that it won't confuse foreigners with other Vietnamese stuff? And to help them understand the story, would you mind adding some background information, plus the picture of the police's investigation record?

  Thanks for your help.

  Phản hồi: 

  Một bản dịch sang tiếng Anh khác của nhà báo Đoan Trang:

  Police's investigation conclusion report on the case of Dinh Nhat Uy

  INVESTIGATION CONCLUSION REPORT

  Case: Abusing democratic freedoms to infringe upon the interests of the State, the legitimate rights and interests of organizations and/or citizens, Tan An city. Opened on June 12, 2013

  Pursuant to Decision No. 02 to institute the criminal case No. 02; Decision No. 02 to initiate criminal proceedings against the accused; Arrest warrant No. 01 released on June 12, 2013 by Long An public security office against Dinh Nhat Uy who is guilty of «abusing democratic freedoms to infringe upon the interests of the State, the legitimate rights and interests of organizations and/or citizens».

  Upon completion of the investigation:

  CASE DESCRIPTION

  As from November 21, 2012 until June 15, 2013, the accused used his Internet-connected computer to create 58 posts on his personal Facebook page, named «Đinh Nhật Uy (Long An)» at https://www.facebook.com/dinhnhatuy?fref=ts. The contents of these posts infringed upon government offices, organizations and citizens to different degrees. In particular:

  - The post created on December 18, 2012 criticized the investigators for «having ignored» the rights of the accused’s family when taking investigation. The post created on May 17, 2013 wrote that the judiciary body is «a submissive and deceiful system». The post created on May 18, 2013 wrote, «Why don’t you ask what crime the authorities have committed when they put two young people on trial?»

  -The post created on March 2, 2013 insulted the Vietnam Military Telecommunications Group (Vietel) and the Vietnam Posts and Telecommunications Group (VNPT).

  -The post created on December 19, 2013 [it must be 2012 – note mine] criticized leaders of the State in governing the country. In this post, the accused quoted a talk between two communist officers commenting on leaders’ capacity to govern country with insulting words, but he failed to prove the truth of this talk.

  -The post created on December 21, 2012 insulted a communist officer involved in the activities of the local women association in the accused’s residence.

  -Other posts lauded anti-State individuals that were arrested and punished by relevant authorities, including:

  +Cover photo posted on 14 and 23 May, 2013 called on people to follow the trial of Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen, calling for the release of KHA and UYÊN.

  +Cover photo posted on December 24, 2012 sent a message to Kha and Uyên: «Be brave, my dears». Cover photo posted on December 26, 2012 and February 1, 2013, depicted Kha and Uyen with the pictures of some other inviduals including Ta Phong Tan, Dieu Cay, Vo Minh Tri, Tran Vu Anh Binh, etc. These are Vietnamese law-breakers that were arrested and punished by the authorities. Cover photos of the accused’s facebook page tended to advocate these individuals’ violations of laws.

  -The post created on January 22, 2013 reported on the activities of the group «Patriotic Youth» who distributed pamphlet in the area of Long An province. Although he was aware that «Patriotic Youth» is an anti-state organization, the accused deliberately reported on this group’s distribution of pamphlets.

  -Other posts satirized, criticized and ran counter to our Government’s grand policy of amending the 1992 Constitution and foreign policy toward China, in particular:

  +On February 28, 2013, the accused updated his facebook avatar as a photo depicting number 4 inside a crossed circle, noted «Abolish Article 4 of the Constitute»

  +On January 24, 2013, the accused posted a photo satirizing the contribution of opinions to the Constitutional amendment, alleging that there were citizens who paid no attention as Constitutional amendment was only the business of the State.

  The accused’s posts attracted many facebook users who read and gave comments speaking ill of the regime, distorted some of the State’s grand policies, insulted such government agencies as the investigation body and the court, insulted and defamed public security forces.

  Most of these comments were given by facebook users connected to the accused, some of whom gave many comments. As pointed out by the Long An Department of Information and Communication in Document No. 03/STTTT-TTr dated May 21, 2013, the accused’s page did not restrict readership or comments by his friends and other users that he shared contents with.

  According to the examiners at the Long An Department of Culture, Sport and Tourism in the results dated July 18, 2013, some posts and comments on the accused’s personal facebook satirized and defamed some agencies and organizations such as the Vietnamese People’s Police, Vietel, VNPT, and lowered the prestige of some concerned individuals.

  After accessing to information on the Internet, the accused shared some articles and images posted on other websites, blogs and facebook pages such as voatiengviet, danoanbuihang, and facebook . com/toai2. He posted guidance on how to get connected to the facebook page named «The Association of Lovers of Nguyen Phuong Uyen and Dinh Nguyen Kha» to gain information. According to the examiners at the Long An Department of Culture, Sport and Tourism in the report dated July 25, 2013, some articles posted on these pages affected social order, distorted the social and political situation in Vietnam, spoke ill of the regime, insulted the Vietnamese People’s Police and the court judging Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen.

  In addition to his personal facebook page, the accused gave three interviews to foreign media agencies, which were later on published on www. rfa. org, www. voatiengviet. com and www. radiochantroimoi. com. In the interview given on May 16, 2013 using a Nokia N93i phone, the accused reported the trial against Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen at the Long An People’s Court. He criticized the sentences that the Procuracy gave to Kha and Uyen, saying these sentences were «very unreasonable and offensive to the youths, especially to the two patriot students Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen», «the Procuracy accepted wrongdoings in legal proceedings, they complied with the instrutions from above; in general, they just spoke whatever imposed on them by their superiors…»

  According to the examiners at the Long An Department of Culture, Sport and Tourism in the results dated July 25, 2013, this interview demonstrated the accused’s support and praise of «the patriotism» of Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen, and his depreciation of the trial court against Dinh Nguyen Kha and Nguyen Phuong Uyen in Long An.

  After the accused was arrested, his facebook page was renamed from «Dinh Nhat Uy (Long An)» to «Friends of Dinh Nhat Uy». The investigators ordered him to provide the password of his facebook page, but failed to log in. The accused said he had given the password to some of his facebook friends, but so far there has not been any evidence on this confession. The investigating body will work more on this.

  Proofs confiscated

  -01 (one) mobile phone brand NOKIA N93i, black cover.

  -01 (one) computer, black cover.

  -01 (one) A4-sized paper depicting Nguyen Phuong Uyen’s portrait picture and a printed line, «Freedom for Nguyễn Phương Uyên»

  -01 (one) A4-sized paper depicting Dinh Nguyen Kha’s portrait picture and a printed line, «Freedom for Dinh Nguyen Kha».

  -01 (one) book titled «BÊN THẮNG CUỘC» [The Winning Side – note mine] by Huy Duc, and 01 (one) book titled «CHẾT BỞI TRUNG QUỐC» [Death by China, by Peter Navarro và Greg Autry], translated by Tran Dieu Chan. As examined by relevant authorities, these two books violated the Law on Publishing, thus the distributor must be punished and the two books must be strictly confiscated.

  -06 (six) T-shirts with the line «Hoàng Sa - Trường Sa - Việt Nam» [Paracels - Spratlys - Vietnam – note mine]

  -02 (two) T-shirts with the line «NO TO U-LINE!; YES TO UNCLOS!» on the front [U-line is the Chinese nine-dotted line or ox-tongue line, UNCLOS stands for United Nations Conventions on the Law of the Sea – note mine]; and the line «NO-U FC; XOÁ «ĐƯỜNG LƯỠI BÒ» BẢO VỆ BIỂN ĐẢO VIỆT NAM» [NO-U FC; abolish «the ox-tongue line», defend Vietnam’s islands and seas. No-U FC means No-U Football Club, an underground group objecting to China’s nine-dotted line – note mine]

  -01 (one) student notebook with a report on how the Court’s officers received and dealt with lawsuits. This report is related to the article by the accused, posted on his personal facebook page.

  -Some other belongings and documents unrelated to the case. The investigation office has returned these to the accused’s family.

  Profile of the accused

  -Full name: Dinh Nhat Uy

  -Birthday: June 8, 1983

  -Address: number 584 Highway 62, ward 6, Tân An city, Long An province

  -Occupation: Director of AT Ltd. Company

  -Family members:

  +Father: Dinh Van Chuon

  +Birthyear: 1956

  +Occupation: electrician

  +Address: number 584 Highway 62, ward 6, Tân An city, Long An province +Residence: ward 4, My Phu, Thu Thua, Long An

  +Mother: Nguyen Thi Kim Lien

  +Birthyear: 1961

  +Occupation: housewife

  +Address: number 584 Highway 62, ward 6, Tân An city, Long An province

  +Residence: ward 4, My Phu, Thu Thua, Long An

  +Siblings: Two sisters, the elder born in 1979, the younger born in 1988

  -Activism background:

  +From 1995 to 2001: lived with parents and studied at Thong Nhat elementary school, Lê Quí Đôn high school, based in Tân An city, Long An province.

  +From 2001 to 2007: studied at the University of Transportation, the University of Natural Sciences, the Saigon Technology College, the semi-public Ton Duc Thang University, based in Ho Chi Minh City.

  +From 2007 to 2009: teaching at the Viet-Korea Center of the Ho Chi Minh City University of Technical Education.

  +From 2009 to 2013: director of the AT Ltd. Company, address: number 584, Highway 62, ward 6, Tân An city, Long An province. In December 2012: studied business administration at the Long An University of Economics and Industry, school year 2012-2016.

  +June 12, 2013: arrested by the investigation office of the Long An Police, who issued the decision to initiate criminal proceedings against and the arrest warrant for contemporary detention of the accused as of June 15, 2013.

  CONCLUSION ON THE CASE

  JUDGEMENTS

  -The case is categorized as «crime of infringing upon administrative management order» stipulated by Article 258 of the Penal Code of the Socialist Republic of Vietnam.

  -The accused used his personal facebook page to publish contents criticizing and satirizing the judiciary body, Vietel and VNPT. The contents he published even decried and insulted some individuals, including political leaders of the State. These contents directly affected the prestige and operation of the State, organizations and citizens. All the contents posted were set public so that any facebook user was able to read them. According to the examiners, every post created by the accused attracted hundreds of comments and shares by facebook users.

  -The accused kept on his personal facebook page comments ill speaking of the government, defaming and insulting the judiciary body, organizations and citizens within a long time. The accused was aware of the offensiveness of these comments and gave a warning, but he did not remove those comments. One utility of Facebook is that it allowed the accused’s posts to be automatically sent to his facebook friends whose number amounted to 300 or 400 as he confessed. In addition, because the accused set his facebook page public, any facebook user could read and comment on his posts.

  -The accused deliberately shared the links to some websites, blogs and facebook pages. When users enter these links, they will be led to websites, blogs and facebook pages that provide anti-state contents advocating law violations.

  According to the examiners at the Long An Department of Culture, Sport and Tourism in the results dated July 25, 2013, the posts by the accused Dinh Nhat Uy on his personal facebook page and the links he shared were harmful to social order and badly affected the prestige of the Vietnamese People’s Police and other related organizations and individuals.

  Giving interviews is the demonstration of freedom of speech, but with his answers, the accused provided information, with insulting words, on the activities of the judiciary body even during the process of handling the case. Published on the Internet, the interviews could easily cause misunderstanding about the strictness of Vietnamese laws and affect the prestige of the Long An’s judiciary agencies.

  -The reason that led to Dinh Nhat Uy’ violations of laws was his dissatisfaction with the impacts created by Dinh Nguyen Kha’s violations of laws on their family and company. The accused therefore used his personal facebook page to publish and provide information via interviews in order to criticize the State, organizations and citizens. The accused said he violated the laws not to act against the Vietnamese State.

  -The accused’s acts committed the crime of «abusing democratic freedoms to infringe upon the interests of the State, the legitimate rights and interests of organizations and/or citizens» as stipulated by Article 258 of the Penal Code.

  -The accused was cooperative in his confessions.

  REQUESTS

  -Prosecuting the accused Dinh Nhat Uy for «abusing democratic freedoms to infringe upon the interests of the State, the legitimate rights and interests of organizations and/or citizens» as stipulated by Article 258 of the Penal Code.

  -Confiscating the case’s proofs, including 01 (one) mobile phone brand NOKIA N93i, black cover and 01 (one) computer, black cover.

  -Confiscating and destroying the two books, «BÊN THẮNG CUỘC» [The Winning Side – note mine] and «CHẾT BỞI TRUNG QUỐC» [Death by China – note mine].

  -Passing on to the Long An People’s Procuracy for their consideration and handling:

  +01 (one) A4-sized paper depicting Nguyen Phuong Uyen’s portrait picture and a printed line, «Freedom for Nguyễn Phương Uyên»

  +01 (one) A4-sized paper depicting Dinh Nguyen Kha’s portrait picture and a printed line, «Freedom for Dinh Nguyen Kha».

  +06 (six) T-shirts with the line «Hoàng Sa - Trường Sa - Việt Nam» [Paracels - Spratlys - Vietnam – note mine]

  +02 (two) T-shirts with the line «NO TO U-LINE!; YES TO UNCLOS!» on the front [U-line is the Chinese nine-dotted line or ox-tongue line, UNCLOS stands for United Nations Conventions on the Law of the Sea – note mine]; and the line «NO-U FC; XOÁ «ĐƯỜNG LƯỠI BÒ» BẢO VỆ BIỂN ĐẢO VIỆT NAM» [NO-U FC; abolish «the ox-tongue line», defend Vietnam’s islands and seas. No-U FC means No-U Football Club, an underground group objecting to China’s nine-dotted line – note mine]

  Pursuant to Article 162 and 163 of the Criminal Procedure Code:

  Decisions:

  To pass on the case to the Long An People’s Procuracy for the prosecution of the accused Dinh Nhat Uy for the above-mentioned crime under the above-mentioned law.

  Attached with the investigation report are the documents in the case, including 452 sheets numbered from 01 to 452 and statements as required by Section 2, Article 163 of the Criminal Procedure Code.

  Phản hồi: 

  Để giúp các bạn bạn ngoại quốc hiểu nhiều về Uyên Phương, Nguyên Kha, HS-TS-VN, U no-U ..., xin đề nghị bác thêm phần nghi chú viết rõ về những sự kiện trên.

  Phản hồi: 


  Final Investigation Records of Đinh Nhật Uy

  Long An Police Department National Security & Investigation Organization ---------------------- No: 03/ANĐT August 27th, 2013 at Long An

  Final Investigation Records Case: Abusing the freedoms of an ordinary citizen that disrupted the government, government officials, organizations and other citizens in Tan An City. Prosecution date: June 6th, 2013.

  Prosecution is made due to “Criminal Law No. 2;” therefore the defendant is prosecuted thereby “Criminal Law No. 2.” Đinh Nhật Uy had been arrested on the same date (June 6th, 2013) by the National Security & Investigation Organization which is part of the Long An Police Department due to the clause: “Abusing the freedoms of an ordinary citizen that disrupted the government, government officials, organizations and other citizens.”
  Conclusion of the investigation:

  CONTENT OF THE CASE

  From November 21st, 3012 through June 15th, 2013, the defendant had been using his personal laptop that connected through the website Facebook for more than 58 times (with the IP name “Đinh Nhật Uy Long An”) at this given world wide web address: https://www.facebook.com/dinhnhatuy?fref=ts. Through this internet connection, he had posted many comments along with suggestions that resulted in damaging the image of the Vietnamese government, the government officials, the Communist party (organization) and the citizens of Vietnam with the following:

  - On December 18th, 2012, the defendant criticized the National Security & Investigation Organization for “neglecting” and refusing to acknowledge the rights of the defendants and his family. The post had the following content: “the Justice Department of our country is one the broken and dishonest departments overall” (on May 17th, 2013). Furthermore, the post also questioned: “Why didn’t the Justice Department ask the government what crime had they committed when prosecuting the two innocent youths?” (on May 17th, 2013).

  - The post on March 2nd, 2013 offended the Vietnam Military Telecom Organization (Viettel) and the Vietnam Postage Organization (VNPT).

  - The post on December 19th, 2013 (typo error here, should be 2012 not 2013) with contents that criticized and offended the leadership of the government overall. Within this same post, the defendant brought up a conversation between two Communist party members and their response to the leadership of the government (Communist party), but the defendant didn’t clarify the exact source for this conversation. The post on December 21st, 2012 with many contents offended a Communist member party at his local community.

  - There were many posts calling for a riot against the government including:

  + The defendant’s Facebook profile picture (on May 14th-23rd, 2013) with contents for calling the court to have a “fair trial” to Đinh Nguyên Kha, Nguyễn Phương Uyên, also calling on to free Kha and Uyên.

  + The defendant’s Facebook profile picture (on December 24th, 2012) with a post to support Kha and Uyên: “To my dear brother and sister, stand firmly.” In addition, his Facebook profile picture also included: Kha, Uyên along with Tạ Phong Tần, Hải Điếu Cày, Võ Minh Trí, Trần Vũ Anh Bình, … on December 26th, 2012 and January 2nd, 2013. These are the “most wanted” who had been arrested for disrupting and violating the laws. These contents from the defendant’s profile pictures were rooting for those who were disrupting and violating the laws.

  - The post on January 22nd, 2013 broadcasted many activities of the “Patriotic Youth Movement” which resulted in spreading leaflets in Long An province. The defendant acknowledges that the “Patriotic Youth Movement” is an illegal organization that disrupting the government but he chose to do so without any hesitation.

  - The defendant’s post also criticized, lashing out, and go against the government policy by changing the 1992’s Constitution and foreign policy with China:

  + On February 28th, 2013, the defendant’s profile post showed 4 circles that had been crossed out with a phrase: “Eliminating Clause No. 4 in the Constitution.” + On January 24th, 2013, the defendant posted a profile picture that satirized the changing of the Constitution. Moreover the content of the post showed that there were many divisions on how the Constitution should have changed rather changing to suit the government needs.

  - The defendant’s post had been viewed by many who has accessed to Facebook and many were wrongly accused the government for the wrong doings, accused the government officials for neglecting the investigation by not giving a fair trial, also accused the police department and a handful of other officials for mishandle the situation. Many of the comments were from others than the defendant’s friends. According to the Long An Television Network (clause 03/STTTT-TTr) that Facebook doesn’t limit (or censor) many comments of the their members so every member is free to express his/her comment at will. Therefore the consequence can be harmful to the government when many people who had been friended with the defendant accusing for wrong doing.

  According to the officials of the Long An’s Cultural, Sport and Travel Organization that on July 18th, 2013, there were many posts on the defendant’s Facebook profile offended and falsely accused the government, the Communist party, along with Police Department, the Vietnam Military Telecom Organization (Viettel) and the Vietnam Postage Organization (VNPT), and many other individuals who had connection to the those government agencies.

  Through the internet, the defendant has posted many links including: www.voatiengviet.com, danoanbuihang, www.facebook.com/toai2 along with many pictures and blogs. The defendant also linked many webpage through Facebook including: “Nguyễn Phương Uyên and Đinh Nguyên Kha’s Club” (Hội Những Người Yêu Mến Hai Sinh Viên Nguyễn Phương Uyên và Đinh Nguyên Kha). This page contented many falsely accusations of the government for convicting Phương Uyên and Nguyên Kha, and of course offended the government in many ways. According to the Long An’s Cultural, Sport and Travel Organization on July 25th, 2013, there were a handful of posts on the defendant’s Facebook profile that caused disrupting the public, harming the safety of many people, distorted the political views in our country, along with offending the government, the Police Department, many organizations and the Justice Department for not giving a fair trial to Nguyễn Phương Uyên and Đinh Nguyên Kha.

  Besides Facebook, the defendant also had been three times interviewed by foreign press. Those interviews can be found at: www.rfa.org, www.voatiengviet.com and www.radiochantroimoi.com. During those interviews (conducted through the defendant’s smartphone Nokia N93i), the defendant reported the trial of Nguyễn Phương Uyên and Đinh Nguyên Kha at Long An’s People Court. Moreover, the defendant criticized the Justice Department for not giving a fair trial to Uyên and Kha by including some comment: “the trial is completely nonsense and it’s obviously a defamatory against the Vietnamese youth not just only to Uyên and Kha.” In addition, the defendant also stated: “they (Uyên and Kha) are willingly to accept their wrong doing within their organization, but trial that they faced were irrelevant to their crime because it had been pre-setup by the higher authority in the government.” According to the Long An’s Cultural, Sport and Travel Organization that these comments by the defendant were praising and defending the heroic actions of Uyên and Kha while disdaining the Justice Department along with the trial in Long An.

  After the defendant had been arrested by the Police Department, his Facebook profile had been changed from “Đinh Nhật Uy Long An” to “Đinh Nhật Uy’s friends.” The investigation team found that the defendant had given his username and password to his friends on Facebook, and the investigation had been trying to access to his Facebook profile but fail to do so afterward. Hopefully we’ll have further report from the investigation team when they can access his Facebook profile.

  Confiscated Evidence of the defendant

  - 1 Nokia N93i smartphone with a black case.

  - 1 desktop/laptop with a black case.

  - In addition, there are many other items that can be related to the case

  - 1 poster with Nguyễn Phương Uyên’s picture along with the phrase: “Freedom for Nguyễn Phương Uyên.”

  - 1 poster with Đinh Nguyên Kha’s picture along with the phrase: “Free for Đinh Nguyên Kha.”

  - 1 book with title “The Winner’s Justice” (Bên Thắng Cuộc). 1 book with the title “Liberation” by Huy Đức. 1 book with the title “Death By China” (translated by Trần Huy Diệu). These books are banned by the government and shouldn’t be read by any ordinary citizens due to the toxic contents of it.

  - 6 T-shirts with the phrase: “Hoàng Sa-Trường Sa-Việt Nam.”

  - 2 T-shirts with the front picture: “No to U-LINE!; Yes to UNCLOS!”, with back picture: “No-U FC; and a cross against ‘Đường Lưỡi Bò’ Protect the Islands and Ocean of Vietnam.”

  - 1 small booklet that contained the trial of Uyên and Kha’s trial along with many posts, blogs, etc as a reference to the defendant’s record on Facebook.

  - Many confiscated items had been ruled out that were not related to the case had been returned properly to the defendant’s family.
  The defendant’s profile: -Name: Đinh Nhật Uy -Date of Birth: June 8th, 1983 -Residence (HKTT): 584 Highway 62, Ward 6th, Tân An City, Long An Province -Occupation: CEO of TNHH AT

  Family’s profile:

  + Father: Đinh Văn Chuộn Date of Birth: 1956 Occupation: Electrician Residence: 584 Highway 62, Ward 6th, Tân An City, Long An Province Additional residence: Hamlet 4th, Mỹ Phú, Thủ Thừa, Long An Province

  + Mother: Nguyễn Thị Kim Liên Date of Birth: 1961 Occupation: Homemaker Residence: 584 Highway 62, Ward 6th, Tân An City, Long An Province Additional residence: Hamlet 4th, Mỹ Phú, Thủ Thừa, Long An Province

  + Siblings: 2, one is born in 1979 and the other is in 1988

  - Summary of the defendant’s activities:

  + From 1995 until 2011, live with his parent and enrolled at THCS Thống Nhất, THPT Lê Quí Đôn in Tân An City, Long An Province.

  + From 2001 until 2007, enrolled at the University of Transportation, University of Natural Sciences, Sài Gòn Technical College, Tôn Đức Thắng Semi-Public University in Ho Chi Minh City.

  + From 2007 until 2009, accepted the teaching position at the Vietnamese-Korean Center which is contracted with University of Information Technology in Ho Chi Minh City.

  + From 2009 until 2013, became the CEO of the TNHH AT at 584 Highway 62, Ward 6th, Tân An City, Long An Province. In December 2012, enrolled for MBA at University of Long An (class of 2016).

  + Arrest warrant for the defendant has issued on June 12th, 2013. The defendant had been arrested by the Long An Police Department since June 15th, 2013. The warrant also stated that the defendant should be held for at least 3 months until this date.

  Conclusion of the case (along with further comments)

  --This case is clearly a violation of abusing individual’s freedom (by clause 258 in the Law Code of the Socialist Republic of Vietnam).

  - The defendant used Facebook to criticize and mocking the government along with the two main government-run organizations: the Vietnam Military Telecom Organization (Viettel) and the Vietnam Postage Organization (VNPT). There were many contents in the defendants’ posts that smearing and offending many individuals including the top officials of our country, therefore those posts can’t be acceptable in any case and the defendant is guilty by his action. Once those posts had been uploaded to Facebook, then everyone can read and share their own thoughts about the situation which can cause much damage to the integrity of our government, government officials (Communist party members), and many individuals who has connected with the government. The defendant’s posts were widely supported by many on Facebook, and there were more than a few hundred (to thousand) in Facebook joining his cause and share their own perspective on the particular topic.

  - The defendant has been stored many critical comments from others that were vocally criticized and mocking the government for certain time period. In addition, the defendant did realize that his action can lead to disrupt the society, but he refused to delete and stored in his Facebook page and profile. According to Facebook, once a personal post had been posted then there will be many (especially friends and acquaintance) can immediately see it; therefore once the defendant posted a post then at lease more than 300-400 of his friends can see it and easily spreading within Facebook along other blogs. Moreover, Facebook doesn’t censor anyone unless he or she violates the rules, in this case, the defendant doesn’t violate any rules or regulations set by Facebook so he’s free to post in his personal profile and of course his friends can see and respond respectively.

  - The defendant initiated to share many links to a number of different websites, blogs, and other Facebook’s profile, so once everyone can be linked to it if he or she decided to explore more into the situation. Those who can be linked to other websites, blogs and other Facebook’s profiles were also criticized the government and supported the illegal movement against the government.

  - According the final verdict of the Long An’s Cultural, Sport and Travel Organization, the defendant (Đinh Nhật Uy) has posted a variety of personal posts on his Facebook’s profile and links which can lead to disrupting the safety of our society, mocking the Police Department, criticizing the government-run business and many other individuals who has connection to it.

  It’s a free will for many who had been interviewed by foreign press, however, through those conducted interviews the defendant had criticized and offended the government. Afterward those interviews were posted on the internet can be misleading and causing much damage (by default and both directly or indirectly) to the Justice Department of our country, especially to the Long An’s People Court.

  - The main reason that the defendant has committed these crimes was entirely based on his perspective, began with the trial of Đinh Nguyên Kha to his family’s problem along with his own business matter. However, he expressed those negative thoughts through Facebook and by interviews from the foreign press, then it can be viewing as an mocking act of the government. The defendant admitted that he didn’t purposely harm the government or place the society into chaos.

  - The defendant’s crime: “Abusing the freedoms of an ordinary citizen that disrupted the government, government officials, organizations and other citizens” (by clause 258 in the Law Code of the Socialist Republic of Vietnam).

  - The defendant did admit his faults and sincerely reported to the officials when being arrested.

  Suggestions: -Prosecuting the defendant (Đinh Nhật Uy) for the crime of “Abusing the freedoms of an ordinary citizen that disrupted the government, government officials, organizations and other citizens” (by clause 258 in the Law Code of the Socialist Republic of Vietnam).” -Confiscating the evidence including: the defendant’s smartphone Nokia N93i (with a black case) along his laptop/desktop (also with a black case). -Confiscating and destroying two books (found at this residence): “The Winner’s Justice” (Bên Thắng Cuộc) and “Death By China.” -Proposing to the Long An’s investigation team for further investigation of: -1 poster with Nguyễn Phương Uyên’s picture along with the phrase: “Freedom for Nguyễn Phương Uyên.” -1 poster with Đinh Nguyên Kha’s picture along with the phrase: “Free for Đinh Nguyên Kha.” -6 t-shirts with the phrase: “Hoàng Sa-Trường Sa-Việt Nam.” -2 t-shirts with the front picture: “No to U-LINE!; Yes to UNCLOS!”, with back picture: “No-U FC; and a cross against ‘Đường Lưỡi Bò’ Protect the Islands and Ocean of Vietnam.” -1 small booklet that contained the trial of Uyên and Kha’s trial along with many posts, blogs, etc as a reference to the defendant’s record on Facebook.

  According to clause 162 and 163 of the Prosecuting Law of our country, we adhere by:

  Conclusions

  Transferring all the files of this case from the Long An investigation team that prosecuted the defendant (Đinh Nhật Uy) according to the laws and instructions.

  Attachment: the case file contains 452 pages (numbered from 1 to 452) along with the Clause 163 of the Prosecuting Law of our country.

  Chief Investigator Colonel Nguyễn Sáu

  Translated by: Huy Nguyen MD

  Nguồn: FB

  Phản hồi: 

  [quote=Khách_N]Đã có người nhận dịch sang tiếng Norway.
  Ít nhất là cần thêm bản tiếng Đức.[/quote]

  Cảm ơn bác Khách_N đã nhận lời chuyển ngữ sang tiếng Na Uy.

  Khả năng tiếng Đức của tôi không thể dịch được những văn bản quan trọng như thế này, hy vọng bác Sáu hay bác Mai Lê hoặc thành viên nào khác có khả năng xung phong phụ giúp một tay.

  Nếu có thể chuyển ngữ sang những ngôn ngữ khác như Tiệp, Ba Lan, Nga, Hà Lan...v.v...thì...càng nhiều càng tốt! :)

  Phản hồi: 

  Bản Kết Luận Điều Tra này hiện đã có người nhận chuyển ngữ sang tiếng Anh, tiếng Pháp và tiếng Trung.

  Trong số bạn đọc của Dân Luận có bác nào nhận dịch thêm ra các ngôn ngữ nào khác nữa không ạ?

  Theo như thông tin đang được loan báo thì:

  Bản dịch sang tiếng nước ngoài: Anh, Pháp, Đức, Trung Quốc... của "Kết luận Điều tra" sẽ được gửi tới các Đại sứ quán Anh, Pháp, Đức, Thụy Điển, Australia, Trung Quốc, Liên Hợp Quốc, Facebook, Google.... trong thời gian ngắn sắp tới.

  Riêng với bản dịch tiếng Trung được gửi tới ĐSQ Trung Quốc để họ thấy rằng: Dù Ông Đại tá Nguyễn Sáu - thủ trưởng một cơ quan điều tra của một tỉnh - có coi Hoàng Sa - Trường Sa không phải là của Việt Nam thì bất cứ người dân nào còn tự do vẫn cứ tranh đấu đến cùng vì từng tấc đất quê hương.

  Phản hồi: 

  "Xúc phạm đến 2 tổ chức kinh tế là Tập đoàn viễn thông quân đội và Tập đoàn bưu chính VN" cũng là tội à? Bó tay toàn tập.

  Phản hồi: 

  Thử nhìn danh sách "vật chứng" trong vụ này:

  +phone (không thấy ghi phone này đẫ dùng để "phạm tội" như thế nào cả)
  + computer (vậy là dùng computer để lướt web, sử dụng facebook, dẫn đường links, chê bai, chỉ trích chính quyền và cơ quan nhà nước,.... đều là hành vi "phạm tội". Nhưng tội lớn nhất chắc là tội không chịu làm con cừu ngoan ngoãn dưới sự chăn dắt của đảng)
  +tờ in có hình Phương Uyên/Nguyên Kha và dòng chữ đòi tự do cho 2 người đó (không hiểu cái này phạm tội gì vì giải thích thế nào cũng chửi chính quyền vi phạm tự do ngôn luận hết. Bác nào giải thích được xin chia xẻ)
  +áo thun có chữ HS-TS VN (áo này có gì làm ảnh hưởng đến an ninh VN theo điều 258? Chắc có ảnh hưởng đến sự vẹn toàn lãnh thổ của TQ nên ĐCSVN tức giận?)
  +áo No-U (áo này thì rõ ràng là xúc phạm đến đường lối "mở rộng lãnh thổ" của TQ rồi. Rồi đây No-U hết ra sân)
  +sách BTC và CBTQ (2 cuốn sách này thuộc hàng quốc cấm rồi sao? Chắc là vậy rồi. BTC thì vạch áo đảng cho người xem, CBTQ thì "có nội dung không hay về TQ")
  +1 quyển tập học sinh có bài viết phản ánh việc tiếp nhận, xử lý đơn của cán bộ Toà án (chê trách cách hành xử của cán bộ cũng "phạm tội")

  Chính quyền VN hết biết nhục là gì rồi. Hỡi những người dân còn lương tâm, còn yêu nước thương nòi, các vị còn muốn sống hèn đến bao giờ?